Grote Fouten bij Hulpinstanties: Het Tragische Verhaal van een Pleegmeisje uit Vlaardingen

Gepubliceerd op 23 februari 2025 om 11:11

Amsterdam 23 februari 2025,

Het tragische verhaal van een mishandeld pleegmeisje uit Vlaardingen heeft de tekortkomingen van jeugdhulpinstanties in Nederland pijnlijk blootgelegd. Vanaf het moment dat ze in maart 2022 bij haar pleeggezin werd geplaatst, kreeg ze geen passende hulp en begeleiding.

De betrokken instanties, Stichting Enver en de William Schrikker Stichting (WSS), hebben niet adequaat gereageerd op signalen van onveiligheid en mishandeling. Het meisje werd in mei 2024 zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis, en haar pleegouders werden aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Ondanks eerdere meldingen van mishandeling werd het meisje niet geloofd en kreeg ze onvoldoende aandacht en zorg.

Dit soort misstanden komen helaas veel te vaak voor. De vraag is echter hoe het zit met andere gevallen die niet de aandacht krijgen die dit meisje heeft gekregen. Het is zorgwekkend dat de overheid, inspecties en andere (zorg)instanties vaak niets doen met meldingen van misstanden, totdat het te laat is.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) hebben onderzocht hoe de hulpverlening was aan een 10-jarig meisje dat in een pleeggezin was geplaatst. Het meisje werd daar zwaar mishandeld en in mei 2024 zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. De pleegouders werden aangehouden op verdenking van poging tot doodslag.

Uit het onderzoek bleek dat de betrokken instanties, Stichting Enver en de William Schrikker Stichting (WSS), ernstig tekort zijn geschoten in hun hulpverlening en begeleiding. Vanaf de plaatsing in maart 2022 ontbrak het het meisje aan passende hulp en begeleiding. Ondanks meldingen van mishandeling werd het meisje niet geloofd en kreeg ze onvoldoende aandacht en zorg. Vanaf eind december 2023 hadden de WSS en Enver geen enkel zicht op de veiligheid en de ontwikkeling van het meisje.

De inspecties concluderen dat veelal niet voldaan is aan de geldende wet- en regelgeving en veldnormen. Gezien de ernstige tekortkomingen in het handelen van de WSS en Enver ten aanzien van de zorg en hulp aan het meisje, bespreken de inspecties hun zorgen met de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van beide organisaties. De inspecties voeren breder vervolgtoezicht uit bij Enver en de WSS en verwachten dat de overige betrokken organisaties binnen zes weken een verbeterplan opstellen met maatregelen gericht op hun eigen organisatie en de ketensamenwerking.

Het is omdat het bij dit meisje zo ernstig is misgegaan dat er nu een grootschalig onderzoek plaatsvindt. Maar hoe zit het met de andere kinderen die in vergelijkbare situaties verkeren? Het is van cruciaal belang dat de overheid en hulpinstanties proactief handelen om dergelijke tragedies te voorkomen. Er moet meer aandacht komen voor de signalen van onveiligheid en mishandeling, en er moeten concrete stappen worden ondernomen om de veiligheid en het welzijn van alle kinderen te waarborgen.

Het is tijd voor een grondige herziening van het jeugdzorgsysteem in Nederland. Alleen door structurele veranderingen en een betere samenwerking tussen instanties kunnen we ervoor zorgen dat dit soort misstanden niet langer onopgemerkt blijven en dat elk kind de bescherming en zorg krijgt die het verdient.